SNK Evropští demokraté - Fungující stát | Kvalitní život | Prosperující společnost
< Zpět / SNK Evropští demokraté / Aktuality / Na europoslance kandiduje místostarosta i IT inženýr
Na europoslance kandiduje místostarosta i IT inženýr

V České pirátské straně je od roku 2009. O křeslo v Evropském parlamentu bude usilovat ze sedmého místa kandidátky. Své šance však nepřeceňuje. „Jsem realista. Na Třebíčsku třeba podporu v okruhu skautů mám, nejsou to ale desítky tisíc lidí, kteří by mě vykroužkovali nahoru nebo posunuli Piráty k nějakým dvaceti procentům, se kterými by se dostalo možná i na mě," mínil sedmatřicetiletý Krška.

Některý z českých Pirátů se však mezi unijní zákonodárce podle něj určitě dostane. „Pět procent a jedno křeslo bychom měli mít jisté. Když konečný výsledek přeskočí sedm nebo osm procent a budeme mít dva poslance, půjde o velký úspěch," řekl.

Zastoupení v první desítce má Třebíčsko také u Moravanů. Na devátém místě se bude o přízeň voličů ucházet místostarosta Jemnice Petr Novotný.

 

Na kandidátce spíš do počtu

„Kdyby se to zázrakem povedlo, tak jsem připraven. Šance je ale téměř nulová," poznamenal realisticky. „Výjimečným úspěchem by bylo, kdyby se do Evropského parlamentu dostala jednička Moravanů, já jsem na kandidátce spíš do počtu," dodal nestraník Novotný.

Pětadvacáté místo ve Sdružení nezávislých kandidátů Evropští demokraté zaujala předsedkyně Třebíčského ma-teřského centra, lektorka a finanční manažerka Anna Machátová. „Už vzhledem k tomu nevolitelnému místu to není něčím, co by mě mělo někam dostat. Nemám takové ambice," řekla. „Hlavním důvodem, proč jsem na nabídku kývla, bylo, že se patnáct let snažím propagovat prorodinné služby. O rodině se totiž hodně mluví, ale málo se dělá. A já jsem ochotná pracovat," podotkla Machátová.

Vzhledem ke své lektorské praxi by s komunikací na evropské půdě neměla mít Anna Machátová problém. Podobně jazykově vybavení jsou i další kandidáti. „Anglicky bych se domluvil, německy taky, ale víc bych se u toho zapotil," líčil jemnický místostarosta Novotný. Plynnou angličtinu ovládá i Filip Krška. „U němčiny, španělštiny a francouzštiny jsou to spíš fragmenty," poznamenal.

I přes jen obtížně volitelné pozice na kandidátních listinách mají všichni poměrně jasnou představu o tom, co by chtěli v nejvyšší evropské politice změnit. „Věnuji se rodinným aktivitám a komunitnímu plánování a zastávám názor, že obyčejní lidé by se do dění v obcích a městech měli více zapojovat a měli by k tomu mít možnost," řekla Anna Machátová.

Při posledních komunálních volbách kandidovala za uskupení Třebíč Můj domov. „A to je zaštítěno SNK Evropskými demokraty," doplnila.

S podporou myšlenky Moravanství jde do voleb Petr Novotný. „Nebudeme si nic nalhávat, podle předvolebních průzkumů jsou Moravané outsideři. Chtěl jsem jim pomoct, protože jejich program je mi sympatický a Račice, odkud pocházím, bývaly součástí Moravy," připomněl.

Předloni se ze šestnáctého místa neúspěšně ucházel o pozici krajského zastupitele. Kandidoval za uskupení Pro Vysočinu, které vedl třebíčský starosta Pavel Heřman. Po úspěšných komunálních volbách v Jemnici to pro Novotného budou za měsíc třetí volby. „Kdyby se to zázrakem podařilo, zaměřil bych se na otázku evropských dotací, jejich administrativní náročností a nesmyslností podmínek pro jejich přiznání. V této oblasti by se měl více používat zdravý rozum," mínil Petr Novotný.

Pirátské myšlenky by si na evropské scéně přál šířit Filip Krška. „Snažíme se zaplňovat mezeru, která vznikla vyvíjejícím se technologickým pokrokem. U internetu stále více vyvstávají otázky o ochraně soukromí. My bychom chtěli lidem i úřadům zaručit, že budou mít kontrolu nad tím, s čím pracují. Nechceme, aby byli rukojmí velkých korporací, které se nezdráhají používat jejich data ke svému prospěchu," popisoval.

Stejně jako na internetové prostředí by se jako europoslanec zaměřil i na základní lidská práva. „To jsou pro nás Piráty hlavní témata," dodal.

 

Autor: Kamil Černý

Aktuality z ČR

 *
 *
 *
Políčka s hvězdičkou jsou povinná.
© 2007 SNK Evropští demokraté, Malá Štěpánská 7, 120 00 Praha 2, info@snked.cz
Vygenerováno Marketingovým a publikačním Systémem Animáto. Realizace www.wamak.com.