SNK Evropští demokraté - Fungující stát | Kvalitní život | Prosperující společnost
< Zpět / Komunální a senátní volby 2022 / V Praze se investuje diletantsky, tvrdí koalice menších stran
Pokračujte prosím výběrem sekce:
V Praze se investuje diletantsky, tvrdí koalice menších stran
Evropská koalice pro Prahu, která kandiduje na pražský magistrát, chce zlepšit systém investic v metropoli. Současné vedení magistrátu podle koalice není schopné nebo ochotné zajistit investice dostatečně transparentním způsobem. Jeden z kandidátů Petr Krátký kvůli investici v Radotíně podal trestní oznámení. Zástupci uskupení, které sdružuje šest menších stran a hnutí, to dnes sdělili novinářům. Zároveň představili volební program. Praha by podle nich měla být západní metropolí na úrovni Vídně.
Jiří Witzany

Společnou kandidátku tvoří zástupci SNK Evropských demokratů, strany evropani.cz, Sdružení pro místní správu, Koruny České, Konzervativní strany a Klubu angažovaných nestraníků. Lídrem je Jiří Witzany, který je profesorem na Vysoké škole ekonomické a v minulosti zasedal v pražském zastupitelstvu za SNK Evropské demokraty.

Jako příklad nesprávně provedené investice uvedl místopředseda Koruny České Krátký stavbu kanalizace v Radotíně s hodnotou téměř 100 milionů korun. Magistrát podle něj v tomto případě nevhodně využil smlouvu s vlastní Pražskou vodohospodářskou společností, čímž se vyhnul běžnému režimu schvalování zakázky ve výběrovém řízení.

"My to pokládáme za zcela nekompetentní přístup daný buď neznalostí, nebo zlým úmyslem," uvedl Krátký. Dodal, že v této věci podal trestní oznámení. Politickou zodpovědnost za podobná pochybení podle jeho názoru nenese jen vedení města, ale i opozice, které se nedaří vedení efektivně kontrolovat.

Praha je západněji než Vídeň

"Investiční proces je dlouhodobě chaotický mimo jiné proto, že není průhledný," doplnil k tomu lídr kandidátky Witzany. Veřejnost a často ani zastupitelé podle něj nemají přehled o tom, jaké investice se plánují nebo už byly zahájeny. Magistrát nemá na stránkách přehled investic a nefunguje ani rozklikávací rozpočet, což by zástupci koalice chtěli změnit.

Evropská koalice pro Prahu tvrdí, že Praha historicky byla a má být evropským městem. V Evropě se chtějí inspirovat také při řešení konkrétních otázek. "Je naším přáním, aby Praha byla vnímána jako jednoznačně západní metropole, hlavně kulturně a duchovně,“ řekl Miloš Rejchrt z evropani.cz. Podotkl, že čistě geograficky je česká metropole více na západ než Vídeň.

Koalice dnes představila volební program, který se skládá ze 65 tezí z oblasti dopravy, životního prostředí a infrastruktury, sociální oblasti, zdravotnictví, školství a inovací, bezpečnosti, kultury, sportu a hospodaření města. Hlavním volebním heslem uskupení je: Praha rozumem i srdcem.

V konkrétních otázkách považuje koalice za důležité například vybudování rychlodráhy na letiště, stavbu metra D, znovuzískání vodovodní infrastruktury do majetku města, zlepšení služeb pro seniory nebo přepracování Metropolitního plánu. Praha by se podle ní také měla snažit o to, aby přilákala významné evropské instituce.


Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/v-praze-se-investuje-diletantsky-tvrdi-koalice-mensich-stran-20180904.html
Aktuality z ČR

 *
 *
 *
Políčka s hvězdičkou jsou povinná.
© 2007 SNK Evropští demokraté, Malá Štěpánská 7, 120 00 Praha 2, info@snked.cz
Vygenerováno Marketingovým a publikačním Systémem Animáto. Realizace www.wamak.com.