SNK Evropští demokraté - Fungující stát | Kvalitní život | Prosperující společnost
< Zpět / SNK Evropští demokraté / Aktuality / Máme reálný program, ne vzdušné zámky
Máme reálný program, ne vzdušné zámky
Ucelený podrobný program do krajských voleb i svou předvolební kampaň představila na tiskové konferenci Koalice pro Pardubický kraj složená z KDU-ČSL, Nestraníků a SNK Evropských demokratů. Program jde v jednotlivých oblastech do detailů, které vycházejí z dosavadní práce a odborného zaměření kandidátů. Celkově ho spojuje snaha o rozvoj kraje s respektem k lidem, přírodě, tradicím, památkám a hodnotám obecně.
Koalice pro Pardubický kraj

Lídr Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek nejprve zhodnotil kandidátní listinu v souvislosti s ostatními stranami: „Je mi ctí být součástí kandidátky, na které je tolik lidí, kteří už něco dokázali v komunální a regionální politice nebo ve své profesi. Máme i jedno z nejvyšších zastoupení žen na kandidátce (36 %) a vysokoškoláků (86 %). Nový vítr do řad Koalice přináší střední a mladá generace do 40 let (22 %). Všichni to jsou lidé, kteří mají předpoklady se stát dobrými zastupiteli. Ani v druhé polovině kandidátky rozhodně není nikdo jen do počtu,“ říká lídr Roman Línek.

Každá oblast volebního programu má svého odborného gestora, který problematice rozumí a zná i roli Pardubického kraje. „Proto se tu nesetkáte s nějakými vzdušnými zámky nebo populistickými sliby,“ konstatuje starosta Svitav David Šimek, který se zabýval školstvím. „Máme před sebou jak další investice do budov škol, tak i úsilí o modernizaci všeobecné výuky, posilování kritického myšlení žáků a studentů, lepší spojení odborných škol s praxí a také vytváření dobrého jména perspektivních učebních oborů. Chceme se věnovat i vzdělávání pedagogů a zvyšování jejich kompetencí,“ uvádí některé plány ve školství Šimek.

Opatření proti šíření koronaviru si vyžádala i posílení digitální agendy. „Myslím, že je na čase se v této oblasti posunout rychleji dopředu. Je sice dobře, že žádosti o kotlíkové dotace už mohou občané podávat online, ale připravujeme digitalizaci i v řadě dalších oblastí. Brzdí nás v tom jen potřeba zajištění bezpečnosti před kyberútoky a nutnost kvalitního zabezpečení dat. Proto jsme se rozhodli pokračovat v rozvoji Regionální datové sítě LabeNET, která je pro veřejnou správu rychlejší a bezpečnější,“ hovoří o nových výzvách René Živný.

 

logo-kpk-web3

Na úrovni života v kraji se významnou měrou podílejí firmy a podniky, včetně středních a malých podnikatelů a živnostníků. „Chceme pomáhat zejména těm začínajícím, kteří mají možnost najít pomocnou ruku třeba v pardubickém P Pinku, nebo zájemcům o sociální podnikání. Pro tyto firmy, které zaměstnávají lidi znevýhodněné na trhu práce a přinášejí užitek místní komunitě, má Pardubický kraj samostatné dotační programy a také vzdělávací akademii,“ uvádí Tereza Všetečková, mimo jiné i předsedkyně spolku Podnikavé ženy.

Dva z kandidátů Koalice pro Pardubický kraj působí v nové neziskové organizaci, Institutu environmentálních výzkumů a aplikací. „Pardubický kraj přišel jako první mezi kraji České republiky se záměrem řešení problémů klimatickými změnami v krajině spojených s nedostatkem vody, ale i povodňovými stavy. Spolu s odborníky jsme vybrali pilotní oblasti, kde jsou navržena konkrétní opatření,“ představuje další aktivitu předseda institutu Petr Řezníček.

Podrobný program Koalice pro Pardubický kraj má 35 stran a 4,5 strany tabulek a je zveřejněn na stránkách www.koalicepk.cz v sekci Volby 2020. „Při malém zadlužení kraje máme připraveno k realizaci rekordní množství 170 investic za 13 miliard korun. V silničním hospodářství je rozpracováno přes 200 investičních akcí včetně šesti dálničních přivaděčů za částku převyšující 8 miliard korun. Přesto si myslím, že dobrý život v kraji nám nezaručí jen tuny betonu, asfaltu a nové stavby. Důležitá jsou pro nás také hodnoty jako svoboda, přátelství, láska a lidská důstojnost. Proto se soustředíme i na projekty jako je Kraj pro rodinu nebo Přátelská nemocnice,“ dodává k programu Roman Línek.

 Koalice pro Pardubický kraj také představila svou předvolební kampaň. „I když bychom se raději více setkávali s lidmi osobně, letošní rok tomu příliš nepřeje. Přesto máme připraveno několik předvolebních akcí, například 20. září v Javorce v České Třebové, 22. září v Chocni a na závěr 30. září v Pardubicích na třídě Míru. Lidé určitě nepřehlédnou v ulicích naše auta s polepy, naše billboardy, plachty a citylighty. Vydali jsme předvolební noviny a letáky a naši kandidáti budou rozdávat drobné prezentační předměty, mezi kterými bude tentokrát také rostoucí papír se zalisovanými semínky. Pokud to bude situace umožňovat, budeme jezdit po kraji a hovořit s lidmi,“ říká na závěr Roman Línek.

Koalice pro Pardubický kraj
Aktuality z ČR

 *
 *
 *
Políčka s hvězdičkou jsou povinná.
© 2007 SNK Evropští demokraté, Malá Štěpánská 7, 120 00 Praha 2, info@snked.cz
Vygenerováno Marketingovým a publikačním Systémem Animáto. Realizace www.wamak.com.