SNK Evropští demokraté - Fungující stát | Kvalitní život | Prosperující společnost
< Zpět / SNK Evropští demokraté / Napsali jsme / TISKOVÁ ZPRÁVA: vyjádření ke třetímu odboji
TISKOVÁ ZPRÁVA: vyjádření ke třetímu odboji

Nepotrestaný faul bolí dvakrát.

Dokažme oddělovat vypočítavost od morálky. Je to boj o duši národa.

Podle mne měl být zákon o třetím odboji už dávno. Lidská paměť časem otupí a uvědomme si, že každé písmeno toho zákona je něčí zmařený život, že to je ostudná kapitola naší historie. Současná diskuze o tom, zda se nezaměňuje odboj s perzekucí a snahy o pouhé úřední klasifikování zásluh, je podle mého poněkud scestné. Je to zejména šance napravit alespoň ty největší křivdy, které stály nevinné lidi léta v kriminálech, nebo je dokonce přivedly na popraviště. Protože jsem to prožil na vlastní kůži, vím jak je pro každého, kdo tím prošel, navrhovaný zákon důležitý. Při dnešním informačním zázemí a dostupných archivech by nemělo být těžké oddělit vypočítavost od morálky. Tuhle obavu totiž cítím někdy v reakcích veřejnosti. Jako sportovec také vím, že nepotrestaný faul bolí dvakrát. Však to už kdysi trefně formuloval Ferdinand Peroutka:
 „ První věcí, které národu je třeba, je morální pořádek a uznání, že zlo je zlem a bezpráví bezprávím. Aby měl představu o tom, co je hanebné. Jedině tak se dá vyhrát boj o duši národa. „

Agustin Bubník
hokejový internacionál a člen Konfederace politických vězňů
kandidát na senátora
Aktuality z ČR

Políčka s hvězdičkou jsou povinná.